čtvrtek 6. března 2014

Mezinárodní štváč Bernard-Henri Lévy plní ukrajinskou zakázku

Radim Jičínský 
Na Majdanu byl manifestujícím představen jako host z Fran-
cie: Bernard-Henri Lévy (9.2.2014). Foto: screenshot
YouTube / Espreso TV
Dne 9. února 2014 zavítal na kyjevský Majdan pan Bernard-Henri Lévy. Vlivný muž v pozadí světové politiky, multimilionář pocházející z Francie (narozen v Alžírsku v židovské rodině), oficiálním povoláním intelektuál a filozof. V Izraeli byl před pár lety zařazen mezi 50 nejvlivnějších Židů světa. Muž, který se angažoval v 90. letech na Balkáně při pomoci bosenským muslimům proti srbské armádě, se ve své poslední knize měl chlubit tím, že dotlačil Francii k bombardování Lybie a svržení Kaddáfího; dnes mimo jiné aktivně podporuje opozici proti Bašáru Assadovi v Sýrii. Na Majdanu k Ukrajincům promluvil Lévy v emotivním, revolučním a nacionalistickém duchu. Samozvaný humanista během projevu, svým neustálým pochlebováním a vyzdvihováním jejich údajné vyjímečnosti, cíleně probouzel v Ukrajincích protiruský šovinismus. Tato indoktrinace pocitem falešné pýchy a nadřazenosti ke konci gradovala a přešla ve zcela lživé zvolání, že Ukrajina byla vysoce civilizovanou zemí už v době, kdy Rusko ještě ani neexistovalo. Proto prý Ukrajina svůj boj nakonec vyhraje. Nesmělo chybět ani závěrečné skandování "Sláva Ukrajině!".



Pan Lévy a další, kdo se snaží uměle rozdělovat Ukrajinu a Rusko, by měli veřejnosti přiznat fakt, že to, co u nás známe jako Kyjevskou Rus (a na co pan Lévy evidentně narážel), se nazývalo pouze Rusko, latinsky Russia. Kořeny v tomto Rusku mají a také je z ní odvozují kromě Malých Rusů (Ukrajinci) i Bílí Rusové (Bělorusové) a Velcí Rusové (Rusové). Jejich společný stát rozbily až nájezdy Mongolů ve 13. století. Stát Ukrajina byla republika uměle vytvořená bolševiky jako součást nově se rodícího SSSR, v roce 1917. Západ používá manipulaci s historií, jen aby obhájil svou nenávistnou agendu a křečovitou snahu začlenit Ukrajinu do EU.

Přítomnost kontroverzní postavy Lévyho na kyjevském Majdanu, tedy přítomnost osoby pravidelně se angažující v konfliktech, ve kterých má Západ rozdané své karty, dokazuje enormní úsilí, s jakým se za pomoci rozeštvávání obou národů snažili západní představitelé ukořistit Ukrajinu z jejího historického svazku s Ruskem. Dokazuje, jakou obrovskou hodnotu pro Západ a jeho skomírající ekonomiku musí Ukrajina představovat. A že si jí už Západ bude chtít udržet pod svými křídly za každou cenu.