pondělí 17. srpna 2015

Antikampaň proti zprávám o americkém původu „uprchlické pašerácké iniciativy“?

Na různých alternativních webových stránkách v Rakousku, Německu a ve Švýcarsku, podobně i na Našem směru, se v posledních dnech šířila zpráva o původu iniciativy „Fluchthelfer.in“, jež vyzývá k ilegálnímu pašování uprchlíků osobními automobily převážně do Německa (naše zpráva ZDE a ZDE). Podle rešerší existuje totiž přímá návaznost na americko-sionistický „Ayn Rand Institute“ (ARI). Nyní se ozval jistý Philipp Dammer, údajně zastupující ARI, který rozesílá německy píšícím webovým portálům, jež tuto informaci šířily, mail, ve kterém popírá, že by think tank ARI měl se zmíněnou iniciativou něco společného. Tvrdí dále, že se jedná zřejmě o zneužití ze strany nějaké „anarchistické skupiny“.

„Ayn Rand Institute nemá s uvedenou website nic společného. Jednak proto, že u ARI neexistuje žádná taková osoba, a také proto, že k registraci website lze uvést jakoukoliv libovolnou adresu. Majitelem domény kontaktní mailové adresy je help.riseup.net/, což vypadá na nějakou anarchistickou skupinu. Momentálně ARI zvažuje, zda lze v tomto směru podniknout právní kroky“, uvádí Philipp Dammer, hlásící se k ARI.

Faktem ovšem je, že při registraci není možné udávat libovolné adresy, naopak každý uživatel domény je povinen udat správné a kompletní údaje, aby tak mohl být v případě právních přestupků kontaktován. Samozřejmě i takovéto věci jako zneužití ze strany „nějaké anarchistické skupiny“ jsou teoreticky možné, ale v takovémto případě se mohla ARI relativně rychle postarat o to, aby stránky byly okamžitě odstraněny. Praxe ukazuje, že takovýto proces netrvá dlouho.

Zatím lze tedy o skutečném pozadí pouze spekulovat. Jak upozorňuje portál Info Direkt, může jít skutečně o nešikovně maskovanou iniciativu ARI. Kolem roku 2004 se Ayn Rand Institute totiž zachoval podobně nemotorně, když vyšlo najevo, že se tento thin tank demonstrativně postavil proti investování amerických daňových peněz pro oběti katastrofy tsunami v jižní Asii. Tyto peníze by neměly být plýtvány takovouto formou a měly by se raději použít pro potřebné vybavení a vyzbrojení „našich vojenských jednotek v Iráku, které tam brání naši svobodu“, uvedl tehdy Ayn Rand Institute ve svém stanovisku. Jakmile na toto stanovisko ARI reagovala pobouřeně veřejnost, musel institut svůj statement zrelativizovat. (-lb-)