pondělí 1. června 2015

Co je a co není extrémismus? Nová debata

Miroslav Mareš a Roman Joch v novém Debatním klubu
Debata o extrémismu v naší společnosti může být pořádně složitá a nepřehledná. Samotný pojem extrém totiž označuje krajnost, výstřednost, mimořádnost a nemusí mít nutně pejorativní nádech. Samotný extrémismus můžeme definovat politicky, politologicky, sociologicky nebo právně. Tedy ne vše co je považováno za extrémní je zároveň nebezpečné. Řada extrémních názorů, postojů a jednání posunula společnost směrem k osvobození člověka, jiné extrémy přispěly k jeho zotročení. Odlišit jedny od druhých může být mimořádně těžké, protože to vyžaduje nezaujatou, otevřenou mysl.

Vždyť kdo by se odvážil v roce 1988 hlásat nejen vystoupení z Varšavské smlouvy, ale i vstup do NATO? Kdo by se odvážil prosazovat odchod sovětských vojsk a zároveň zřízení americké vojenské radarové základny v Brdech? Kdo by se odvážil vymáhat nejen politické rehabilitace, ale i majetkové restituce? Každý kdo by se toho odvážil, odhlédneme-li od toho, že by se brzy ocitl ve vězení, byl by označen za extrémistu. Názory, které tehdy, pokud vůbec existovaly, byly naprosto okrajovými, se o pár let později staly středním proudem. Můžeme s nimi sice nesouhlasit, ale jako extrémní je již neoznačujeme.

Tato naše zkušenost s extrémismem však není ani ojedinělá ani nová. Extrémisty byla sekta prvních křesťanů i muslimů, extrémisty byly kdysi nejen první komunisté a fašisté, ale i dnešní liberálové. Extrémisté rušili otroctví a prosazovali lidská práva. Extrémisté také hlásali, že Země je kulatá a není středem vesmíru. Tak by se dalo pokračovat velmi dlouho. Okrajové názory a jednání jsou součástí společnosti od nepaměti a vzniká tak otázka, zda nejsou bezpodmínečnou součástí společenské evoluce.

Kam nás povede, záleží ovšem i na nás. Na nás záleží, kterého extrémismu se vyvarujeme, a který jsme odsouzeni prožít. Zaručit lze totiž jen jedno. Dnešní hlavní či střední proud rozhodně nebude hlavním proudem na věčné časy. Žádné násilí, žádné represe, žádná vězení nejsou dost velká, aby zabránila prosazení se nějakého dnešního extrémismu. Jedinou cestou k nalezení správné, dobré a spravedlivé cesty do budoucnosti, může být jedině dialog. Dialog s lidmi na okraji. Dialog s extrémisty o extrémismu. Společné hledání kořenů a východisek. A o tom jsou naše debaty…

Již podruhé na téma extremismu zavítal do Debatního klubu Miroslav Mareš, brněnský politolog, který se zaměřuje na terorismus, pravicový i levicový extremismus, systémy politických stran v západoevropských zemích a fotbalové chuligánství. Druhým hostem je Marešův názorový souputník Roman Joch, český politik, publicista, politický komentátor a překladatel. (-av-, -let-)