středa 22. dubna 2015

„Nacisté“ z Pravého sektoru ukazují otevřeně barvu

Screenshot dvou fotografií z profilu ukrajinského Pravého 
sektoru na Facebooku, které tam byly zveřejněny v těchto dnech.
Okolo ukrajinského „Pravého sektoru“, který má zřejmě stále nejednoho sympatizanta mezi samozvanými českými a slovenskými „radikálními nacionalisty“ či v některých primitivních „neonacistických“ kruzích, bylo poslední dobu poměrně ticho. Pokud ale můžeme zrekapitulovat (snadno ověřitelné, neboť na internetu přístupné) poslední informace ohledně činnosti Pravého sektoru, dospějeme k těmto závěrům: Pravému sektoru je otevřena státní ukrajinská pokladna (financování kyjevským ministerstvem obrany), jejich vůdce Dmytro Jaroš se stal oficiálním poradcem ukrajinského ministerstva obrany a dále se připravuje začlenění jednotek PS do ukrajinské armády. Kromě toho američtí instruktoři provedou řadu výcvikových školení, která se budou týkat Ukrajinců bojujících v dobrovolnických jednotkách, „kamarádů“ z Pravého sektoru nevyjímaje.

České a slovenské facebookové stránky Pravého sektoru čítají dohromady asi 1000 příznivců (počet bude ale určitě podstatně menší, protože jde často o "zdvojené" příznivce českých a slovenskcýh stránek) – doby, kdy azbuku ovládala většina české populace, jsou ale navěky pryč. A tak ne každého fanouška Dmytro Jaroše napadne zavítat přímo na „mateřský“ profil Pravého sektoru na Facebooku (oficiální FB-profil je však tento), kde by našel i celou řadu pikantních informací, statementů a fotografií, které zjevně neprošly cenzurou správců české a slovenské odnože profilu na Facebooku. Mezi nimi i dvě tyto čerstvé fotografie (viz screenshot), jejichž symbolická výpověď je více než jednoznačná.

Pravý sektor na sebe včera upozornil (nejspíše) podvrhem fotografie věžáků v Tel Avivu – na jednom z nich je světelně znázorněn ukrajinský národní symbol „trojzub“ a uvnitř něho decentně zapracovaná Davidova hvězda a pod ní hebrejský nápis. Správce stránek nad fotografii napsal: „Tel Aviv. Sice nevím, co tam je napsáno, ale líbí se mi to))“. A dostal za obrázek s komentářem téměř 5000 „lajků“. (-lb-)