středa 25. února 2015

Debalceve: Jak kyjevská pravda a láska (ne)zvítězila nad ruskou lží a nenávistí

Richard Kalivoda 
(Pozn.: Redakce NS předkládá tento článek k prostudování a ke konfrontaci údajů a tvrzení s jinými zdroji a nazaujímá k obsahu posuzující stanovisko.) 
Debalceve - zrada v přímém přenosu. Následující časosběrná data usvědčují Kyjev z vědomého lhaní, systematické manipulace a plánovitého zamlčování dostupných faktů v souvislosti s vývojem událostí v "debalcevském kotli" v únoru 2015, kde ukrajinské ozbrojené síly utrpěly svou zatím největší porážku. Lhaní, manipulace a mlčení Kyjeva vedly ke zbytečnému krveprolití na obou stranách barikád a k prohloubení demoralizace Ukrajinců. Za významného přispění mainstreamových médií se stal debalcevský kotel dalším symbolem diletantství Kyjeva, dalším symbolem zrady vůči svým vlastním vojákům. Podívejme se společně, jak události kolem Debalceve probíhaly ve skutečnosti. Od svého počátku až do očekávaného konce...



 Vysvětlivky:

Svodka - vojenský termín pro souhrn nejdůležitějších zpráv z fronty

Debalcevo - ruský název města Debalceve

Opolčenec - domobranec, bojující dobrovolník (zde myšleni pro-ruští povstalci)

Ukři - ukrajinská armáda

BMP - pásové bojové vozidlo pěchoty

Junta - vojenská pučistická vláda, výraz pro-ruských povstalců pro vládu v Kyjevě

Kyborgové - ukrajinští vojáci bránící letiště v Doněcku byli takto nazváni kyjevskou propagandou, pro svou údajnou nepřemožitelnost

OBSE - Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (mezinárodní bezpečnostní organizace sdružující 57 států světa, zejména evropských, ale i USA nebo Kanadu)

Bitva u Debalceve: Den po dni k hořkému konci

9. leden 2015

První zmínka o bojích v "Debalcevské kapse" v českém éteru. Web Kosa Nostra přináší denně čerstvé zprávy z obou stran fronty. S očividnou snahou konfrontovat český pro-kyjevský mainstream s realitou. Web zveřejnil ve své svodce z 8. ledna první zmínky o začínajících bojích v Debalcevu. Administrátor webu "Vlk" sumarizuje zprávy z fronty:
"Boje značné intenzity na Doněckém letišti, v Gorlovce a nově také podél celé Debalcevské kapsy. Totéž na luganské frontě. Divný klid zbraní. A asi bude hůř. Dodávám já."

13. leden 2015

Kosa Nostra ve svodce z 12. ledna cituje pro-ruského povstalce:
"Bojová morálka ozbrojených sil Ukrajiny je navzdory všemu slabší a slabší..."

15. leden 2015

Kosa Nostra a svodka z 14. ledna:
"V Debalcevské kapse se Kyjev pokusil dobýt Nikišino, byl odražen a ztratil Redkodub a další dvě obce."

16. leden 2015

Kosa Nostra a první informace o možném utahování "kapsy", ve svodce z 15. ledna:
"Boj nepřestává v Debalcevské 'kapse'. Bojuje tam 'Prizrak', kozáci a Gorlovská domobrana..."

"Debalcevu hrozí obklíčení..."

"...Místním opolčencům se podařilo odrazit všechny pokusy nepřítele o průlom fronty. Naopak nad Gorlovkou se snaží (povstalci) obsadit dvě obce, které pro ně mají strategický význam, aby mohli lépe na baterie dalekonosného dělostřelectva Kyjeva a také začaly utahovat horní konec Debalcevské kapsy..."
Mainstream mlčí.

17. leden 2015

Kosa Nostra a svodka z 16. ledna:

"Debalcevo. Mohutné boje u Nikišina. Útoky z Gorlovky na Svetlodarsk (píšou, že je obsazeno Travnevoje, ale do poledne to nemohu ověřit). Soudě podle toho a podle přesunů vojsk (ukrajinská armáda vrhla do boje mobilní zálohy) Debalcevo může být další „fetiš“, o který budou probíhat tvrdé boje. Mimochodem, není jasné, proč, ale ukrajinská armáda zablokovala dodávky pohonných hmot a potravin do Debalceva. Město je na pokraji humanitární katastrofy. Jestli udeří mráz bude to hrůza..."

Mainstream mlčí.

21. leden 2015

Současně s operacemi u Debalceve probíhaly mediálně ostře sledované boje o doněcké letiště. Kosa Nostra přinesla jako první v ČR informace o úspěchu povstalců, dobytí doněckého letiště, ve svodce z 20. ledna:
"Na dvou tancích se 14 vojáků VSU pokusilo přiblížit k novému terminálu, Nicméně, podle sdělení velitele praporu 'Somálců' Giviho, domobranci oba tanky zničili, 8 ukrů zajali, šest jich bylo zabito. Podle předběžných informací ukrajinští vojáci vůbec nevěděli, že je letiště pod plnou kontrolou domobrany."
Český mainstream přitom ještě dva dny předtím poctivě šířil kyjevskou lživou propagandu:
"Porošenko: Separatistům ani píď půdy! Armáda dobývá letiště."
"Separatisté v Donbasu nezískají ani píď ukrajinské půdy, důležitým faktorem ukrajinského vítězství se stává národní jednota... Podle ukrajinských médií se pochod v centru Kyjeva změnil v demonstraci válečného odhodlání, které podtrhla i silná ofenziva ukrajinské armády v zóně doněckého letiště. 'Naši vojáci na doněckém letišti prokazují hrdinství a vlastenectví a jsou příkladem, jak se má bránit země,' prohlásil Porošenko... Vládní jednotky mají nyní podle armádního mluvčího Andrije Lysenka pod kontrolou převážnou část letiště..."

Kyjevské lži a práce české "profesionální žurnalistiky" v přímém přenosu.

22. leden 2015

Ukončení boje o doněcké letiště, který se kryl s obsazováním debalcevské kapsy, potvrdil dva dny po povstalcích a čtyři dny po Porošenkově chvástání v Kyjevě konečně i český mainstream. Server iDnes přinesl titulek:
"Doněcké letiště padlo. Z komplexu za miliardy zbyly zkroucené trosky"
Po ilovajském kotli z léta 2014, se letiště Doněck stalo dalším symbolem kyjevské neschopnosti a opakovaného podvodu na vlastních občanech a vojácích. Kyjevské lhaní a podvádění však ještě nemělo končit...

23. leden 2015

Kotel u Debalceve? Kosa Nostra předkládá první informaci o cíli povstalců vytvořit u Debalceve po vzoru Ilovajsku nový kotel, ve kterém by uzavřeli tisíce ukrajinských vojáků. Ve svodce z 22. ledna čteme:
"V Debalcevské kapse podnikly povstalci útoky na kapsu jak ze strany Gorlovky, tak z luhanské strany s  jasným cílem – spojit obě čelisti a vytvořit zde další kotel..."

Už 23. ledna se tedy vědělo, k čemu se chystají povstalci u Debalceve. Pokud tuto informaci z interaktivní mapy na YouTube získali obyčejní čeští amatéři a s nimi dle statistik další desítky tisíc diváků, je stěží představitelné, že by tak důležitá informace unikla ukrajinské tajné službě, ukrajinské vojenské rozvědce a americkým vojenským poradcům v Kyjevě.



Kyjev a mainstream mlčí.

24. leden 2015

Kosa Nostra předkládá jasné varování povstalců ve svodce z 23. ledna:
"Doslova každých 30 minut v Stanici Luganskoj pracujeme na opevnění Ukrů bez přestávky, čistka probíhá. BMP s posilou dorazilo. A Debalcevo bude Illovajsk 2.0..."
Kyjev a mainstream mlčí.

25. leden 2015

Tento den přichází ohledně Debalceva plno zpráv. Povstalci přešli do ofenzívy. Kosa Nostra ve svodce z 24. ledna cituje pro-ruské povstalce, hovořící o narůstající panice ukrajinské armády u Debalceva. Dále je poprvé oficiálně zmíněn termín "Debalcevský kotel":
"V Debalcevu jsou okupanti v panice, ve Svetlodarsku junta zatkla starostu Debalceva. Ukrajinská armáda narychlo přesouvá k Doněcku a Svetlodarsku zálohy."

"Debalcevské kapsa se mění v peklo pro ukrajinskou armádu!"

"...Kotel je dosud bez pokličky. Ale je připravena, ze dvou stran! U Debalceva je již rozbitá druhá obranná linie, naše jednotky již bijí třetí, předposlední."

"Útok na uzavření Debalcevské kapsy. Opolčenci z Gorlovky znovu zkouší získat Dolomitnoje a Novoluganskoje. Debalcevská kapsa se pomalu mění na Debalcevký kotel." 
Kyjev a mainstream dál mlčí.

26. leden 2015

První oficiální zmínka o obklíčení Debalceva povstalci se na Západě objevuje prostřednictvím agentury Reuters, které to v rozhovoru oznámil Eduard Basurin, mluvčí ministerstva obrany samozvané Doněcké národní republiky (DNR).
"Podívejte se na mapu. Je tam tzv. debalcevský jazyk. Naším cílem je vytlačit z něj ukrajinské síly a srovnat frontovou linii."
Prohlášení Basurina potvrzuje agentuře Reuters uprchlík z Debalceva, jistý Ivan, kterému prý zůstavší příbuzní do telefonu vzkázali, že Debalceve je obklíčeno povstalci.

27. leden 2015

Zavírání kotle je prioritou. Kosa Nostra předkládá další vývoj událostí ohledně Debalceve ve svodce z 26. ledna:
"Ukrajinci se snaží zastavit „zavírání“ debalcevského kotle, stahují tam své rezervy pěchoty a dělostřelectva z Kramatorska a Izjumu... Hlavní boj teprve přijde. Debalcevo bude horkým místem, útočné kolony domobrany jsou připraveny vyrazit."

"Debalcevský kotel - situace se vytváří pro domobranu pozitivně."

"Debalcevo: Zde začíná mít nepřítel problémy s morálkou svých vojáků. Někteří se začali vzdávat. Opolčenci momentálně útočí z jižní části kapsy. A zdá se, že několik nejbližších obcí u jižní frontové linie  by mělo být co nejdříve kontrolováno domobranou."
V českém oficiálním zpravodajském éteru se poprvé objevila informace o uzavírání debalcevské kapsy. Agentura ČTK na svém zpravodajském serveru napsala:
Mluvčí doněckých povstaleckých jednotek Eduard Basurin uvedl, že se ukrajinská armáda v okolí Debalceva stahuje z pozic, na které dříve postoupila. "Ukrajinské armádní jednotky opouštějí oblasti hraničící z debalcevskou kapsou ze strachu z obklíčení," citovala Basurina agentura TASS... Povstalci považují ovládnutí debalcevské kapsy za jednu z priorit, neboť tento výběžek pod kontrolou armády zasahuje do hloubky samozvané doněcké republiky. 
Podle ČTK oznámil Kyjev, že "nejintenzivnější střety jsou hlášeny od města Debalceve". Nic víc.

Český mainstream mlčí. Zprávu ČTK převzal pouze bulvární Blesk.

28. leden 2015

Zavření debalcevského kotle. Ukrajina přestala dodávat posily. Kosa Nostra a svodka z 27. ledna:
"Momentálně pro naše bojovníky hlavní zpráva - debalcevský kotel. Jdeme do útoku. Tím žijí a na to myslí."

"Debalcevský kotel ukrajinská armáda nemůže zásobovat, protože jsme uzavřeli komunikace dělostřelectvem."

Kosa Nostra cituje i Kyjev: "Nepřítel se snaží zaútočit na ukrajinské vojenské jednotky a obsadit strategicky výhodné pozice pro budoucí vojenské operace, a to především v oblasti Debalceva... Teroristé se opakovaně uchýlili k útokům na naše pozice v blízkosti Debalceva... Všechny útoky ozbrojenců byly odraženy."
Český mainstream si všiml zprávy na ČTK z předchozího dne. Český rozhlas uvedl:
"Proruští povstalci na východě Ukrajiny oznámili, že ukrajinské jednotky ustupují ze strategicky důležité oblasti u Debalceva severovýchodně od Doněcku. Kyjev tyto zprávy zatím ani nepotvrdil, ani nepopřel."
To ale Český rozhlas tvrdil nepravdu nebo vědomě lhal. Pro-západní ukrajinský server KyivPost totiž ten den převzal zprávu oficiální ukrajinské agentury Interfax-Ukraine:
"Zvěsti, že bojovníci obklíčili ukrajinské jednotky v Debalceve, jsou dalším podvrhem."
Kyjev tedy o Debalceve otevřeně lže. Tak jako o obklíčení u Ilovajsku či o nezdaru na letišti v Doněcku. Lže sám sobě a hlavně, vlastním občanům.

29. leden 2015

Povstalci kontrolují část města Debalceve. Demoralizace ukrajinských vojáků. Kosa Nostra a svodka z 28. ledna:
"K dnešnímu dni kontolujeme část Debalceva (vesnici Okťjabrskij)."

"Ukrajinští vojáci masově opouštějí své pozice kvůli obrovským ztrátám. Neoprávněné opuštění pozice ukrajinskými vojáky má masový charakter. Podle informací získaných od (ukrajinského) vojáka 15. praporu 128. samostatné horské brigády, který přešel v noci 27. ledna 2015 na stranu DNR, je mužstvo brigády plně demoralizováno. Velká část opustila pozice v oblasti Nikišina a na technice začala odcházet do týlu."
30. leden 2015

Tento den přinesla ČTK zprávu o možném obklíčení vojáků u Delbaceve. Cituje v ní mimo jiné Alexandra Zacharčenka, vůdce DNR, který na ruském tv kanálu Russia 24 pronesl výzvu k obklíčeným ukrajinským vojákům v debalcevském kotli:
"Chci se obrátit na všechny ukrajinské vojáky. Chlapci, mám návrh - složte zbraně a vyjděte ven... Máte šanci zachovat si život a zůstat celí. Vzdejte se a budete žít. Slibuji, že se pak všichni vrátíte domů."
Kyjev samozřejmě tradičně volí vědomou lež a podvádění vlastních občanů. Ve zprávě ČTK se proto dozvíme, že žádný kotel ve skutečnosti neexistuje:
"Kyjev (kotel) popírá. 'Žádný kotel v Debalceve neexistuje. Zrovna jsem hovořil s vojáky a ti netuší, že by měli být obklíčeni,' citovala agentura Unian mluvčího armádní operace na východě země."
Vzhledem k předešlým informacím ze svodek na Kosa Nostra si můžeme udělat představu, jak bojující ukrajinští vojáci neví nic o žádném obklíčení.

Nicméně, tato "šokující" zpráva probudila český mainstream a prakticky všechny hlavní zpravodajské servery převzaly ten den informaci ČTK o kotli u Debalceva. Ukázky:

iDnes: Obklíčili jsme armádu, tvrdí separatisté. Držíme pozice, oponuje Kyjev

Týden.cz: Další debakl Kyjeva? Ukrajinští vojáci v kotli u Debalceva

Deník.cz: Povstalci uzavřeli obklíčení Ukrajinců u Debalceve

31. leden 2015

Kosa Nostra a svodka z 30. ledna:
"Asi hlavní zprávou dnes, hlavně na ruských serverech, bylo prohlášení A. Zacharčenka, že došlo k uzavření Debalcevského kotle. Kyjev toto samozřejmě oficiálně popírá a jen na 'Ukro-Pozorovateli' ho přinesli a dle svého tuto zprávu okomentovali. No, asi to bude jako s letištěm, Ukrové budou 'mlžit' dokud to půjde a dokud nebudou jejich zajatci pochodovat Debalcevem..."
Budoucnost tato slova splnila do puntíku...

3. únor 2015

Kosa Nostra a svodka z 2. února:
"V Debalcevu bylo domobranou očištěno 13 obcí. Probíhá vyhledávání a neutralizace rozptýlených skupin nepřátel na osvobozených územích. Byly zničeny dvě kolony nepřítele se střelivem."

"U Uglegorska podle zpráv místních, domobrana vyřadila šest ukrajinských tanků. K Ukrům v Debalcevu se nemohou dostat posily a jim dochází munice, ale i voda a potraviny."

"Debalcevo je dnes klíčovým bodem na mapě bojů a kontrola tohoto úseku dovolí spojení oddílů DNR a LNR, které byly dříve od sebe odděleny. Nyní se spojily do jednotné fronty."
Ten samý den však Týden.cz přinesl článek, v němž cituje Dmytro Tymčuka, západními médii nejoblíbenějšího ukrajinského "odborníka" a "armádního analytika":
"Ukrajinská armáda zasadila v posledních hodinách tvrdé údery povstalcům u východoukrajinského města Debalceve (Děbalcevo) a způsobila jim těžké ztráty..."
Pan Tymčuk je skutečně odborník na slovo vzatý. Nepochybujeme o tom, že bude západními médii citován i po debalcevském debaklu. Ani lži o Ilovajsku, ani lži o doněckém letišti jeho pověsti erudovaného odborníka přece neublížily.

9. únor 2015

Debalcevský kotel zcela obklíčen. Kosa Nostra a svodka z 8. února 2015:
"Podle informací opolčenců a už i ukrů bylo dovršeno kompletní obklíčení Debalcevského kotle dobytím Logvinova!..."
Agentura ČTK přinesla ten den stejnou zprávu. Kyjev podle ní ale obklíčení nadále popírá. Pouze přiznává "těsnější sevření" svých vojáků povstalci.

Novinky.cz ten den citovaly Kyjev, který údajně zaznamenal další invazi "ruských vojsk" na své území. Z Ruska se měl tentokrát přesouvat minimálně celý armádní pluk:
"...Hranici Ukrajiny na přechodu Izvaryno překročilo okolo 1500 vojáků Ruské federace a více než tři sta kusů bojové techniky."
Pro méně informované čtenáře: Pokud Kyjev informuje o invazivních kolonách ruské armády, vždy mají přejíždět přechod Izvarino. Rusko-ukrajinský přechod Doněck-Izvarino leží na povstaleckém území a není kontrolován ukrajinskými pohraničníky. Přechod však monitorují nezávislí pozorovatelé z mise OBSE. Zde je týdenní report mise OBSE z 11. února 2015, ve kterém se samozřejmě o žádné invazi ruské armády nic nepíše. Problém Kyjeva je, že invazivní kolony ruské armády hlásí pravidelně několikrát do měsíce, aniž by někdy předložil jeden jediný reálný důkaz. Fotografii, video, satelitní snímek.

Laik to možná netuší, ale kolona 300 kusů vojenské techniky má i při nízké rychlosti už nějakých 15 kilometrů na délku; s vyšší rychlosti se délka kolony prodlužuje. Než kolem nás taková kolona projede, bude to trvat minimálně 15 min (při rychlosti 60 km/h). I kdyby si pozorovatel OBSE odskočil na záchod nebo na kafe, burácivý hluk tanků po dobu minimálně 15 minut by mu jistě neunikl. Zaznamená ho i jakýkoliv hloupý civilista, člen průzkumné jednotky nebo satelitní systém. Třeba ten americký.

Mimochodem. Proniká-li ruská armáda na ukrajinské území pravidelně na jednom místě, musí to zákonitě přilákat pozornost senzace-chtivých novinářů a ukrajinských agentů, vybavených fotoaparáty a kamerami. Nechal by si někdo z nich ujít takový mlsný úlovek, který by vítězoslavně vmetl proradnému Putinovi do tváře? Přesto na důkazy stále čekáme.

Svým idiotským lhaním dělá Kyjev (nejen) ze svých občanů hlupáky. Je to však hra, při které pomáhá i západní mainstream. Lhaní o invazivních kolonách přirozeně využívají západní politici, média i nejrůznější "analytici" při hrocení sankcí a proti-ruské propagandy. Důkazy nepotřebují, stačí jim čestné slovo Kyjeva. Propagandistická mašinerie v přímém přenosu.

10. únor 2015 

Kyjev dál oficiálně popírá obklíčení Debalceva. Ukrajinský analytik Tymčuk ho konečně připouští. Viz článek na Novinky.cz: Separatisté obklíčili Debalcevo

11. únor 2015

Tento den je ve znamení mírových rozhovorů v Minsku, které mají večer začít.

Kosa Nostra a svodka z 10. února 2015:
Eduard Basurin: "Pro nás je nejlepší v 'debalcevském kotli', aby se vojáci Ukrajiny vzdali a dali nám zbraně, navrhujeme, aby složili zbraně a vyšli k nám, můžeme zaručit jejich bezpečnost. V opačném případě ukrajinské síly i nadále budou mít obrovské ztráty."

Kyjev dál neochvějně tvrdí, že kotel neexistuje. Je to prý jen propagandistická lež. Viz server Aktuálně.cz, který citoval ukrajinského ministra obrany Stepana Poltoraka:
"Žádný kotel v Debalceve není. Je to výmysl těch, kdo si přejí, aby byl. Normálně probíhá výměna vojáků, všichni dostávají munici, se všemi máme kontakt."
12. únor 2015

Konec mírových jednání. Slovo Debalceve se v dohodách z Minsku neobjevilo. Proč? Na to dávají odpověď například americké noviny The New York Times, které o tři dny později (15. 2.) citovaly článek Andreje Kolešnikova z ruského pro-západního, anti-putinovského deníku Kommersant:
"Existuje (debalcevský) kotel nebo ne? Vladimír Putin trvá na tom, že existuje a je-li dosaženo dohody o příměří, bude divné, kdyby nebyla porušena. Ti v kotli se budou snažit dostat ven; ti, kteří kotel zahřívají, se budou snažit zachytávat (unikající) páru."
Podle Kolešnikova mělo být v Minsku věnováno Debalcevu zhruba 8 hodin jednání z celkových 16-ti. Tedy celá polovina rozhovorů. Porošenko evidentně trval na neexistenci kotle, narozdíl od ruského prezidenta. To dokazuje, že vojáky v Debalceve obětovali Porošenko se Západem už v Minsku; nechali je svému trpkému osudu. I přes věcnou námitku Putina a jeho zřejmou snahu debalcevský problém řešit.

Neřešení situace u Debalceve potvrdil 12. února konkurenční americký deník The Washington Post. Deník cituje Porošenka, kterému prý bylo nabízeno "složit zbraně a vzdát se". Což měl ukrajinský prezident označit za "neakceptovatelnou podmínku".

Než řešit trpkou situaci svých vojáků v oblasti Debalceve, hlásí raději Kyjev těsně po minských rozhovorech novou invazi ruské armády:
"V oblasti obce Izvaryno přejelo rusko-ukrajinskou hranici padesát tanků, čtyři desítky raketometů Grad, Uragan a Smerč, a stejné množství obrněných transportérů."
Zajímavé. Zase Izvarino? No není to překvapení? Rusko je holt nezmar a nedá si zřejmě nikdy pokoj. I když je dohodnuto příměří, vysílá na Ukrajinu další, tentokrát zhruba 7 km dlouhý konvoj 130 kusů těžké techniky. Jako na potvoru, hloupí Rusové si z 300 km dlouhého úseku hranice, kterou ukrajinská armáda nekontroluje, vyberou opět "profláknutý" přechod Izvarino. Zase tam byli schovaní ostražití kluci z Kyjeva a všechno viděli. Jenže byli chudáci opět bez fotoaparátů. No není tohle už vysloveně smůla?!

Týdenní report OBSE z 18. února: Žádná ruská vojenská technika nepřekročila hranice s Ukrajinou

14. únor 2015

Sobota, oficiálně poslední den frontových bojů. Od půlnoci má platit příměří.

Kyjev se u Debalceve chová irelevantně. Jeho vojáci jsou v kotli. Kosa Nostra a prohlášení (pronesené 12. 2. večer) Eduarda Basurina, mluvčího ministerstva obrany DNR, ve svodce z 13. února:
"Všechny pokusy odblokovat ukrajinskou armádu v debalcevském kotli byly zastaveny. Naše hlavní úsilí je v současné době zaměřeno na blokování nepřátelských sil v oblasti Debalceva. Dnes jsme slyšeli, jak v Minsku Porošenko popřel, že výsledkem naprosto idiotské, z vojenského hlediska nevysvětlitelné akce jeho vládních válečníků, soudě podle všeho na jeho příkazy, se nachází v debalcevském kotli asi 6-8000 ukrajinských vojáků. Nicméně, to je fakt - jsou v kotli."
Porošenko a jeho američtí poradci to ale viděli jinak. Patrně doufali, že příměří zázračně vyřeší jejich akutní problém u Debalceve. Jejich víra byla tak silná, že den před vyhlášením příměří se ukrajinský prezident pochlubil možností vyhlásit na Ukrajině stanné právo, pokud "pokus o příměří selže". Této silácké rétoriky se chytla česká média a okamžitě statečného vůdce citovala.

Ukázka z iDnes: Pokud selže příměří, vyhlásím válečný stav, pohrozil Porošenko

Jak se ukázalo v následujících dnech, silácké řeči kyjevského vedení byli jen dalším pozérstvím, další tragikomickou snahou hrát si na schopné a sebevědomé vůdce, dalším z dlouhé řady kyjevských bezvýznamných výkřiků do tmy.

Alexandr Zacharčenko, vůdce DNR, ten den na tiskové konferenci prohlásil, že Porošenko zradil své vojáky v Debalcevu. Ukrajinský prezident tím prý dokázal, že současné kyjevské vedení nebojuje za ukrajinské lidi, ale pouze za své finanční a politické zájmy.



15. únor 2015

První den příměří. Události začínají nabírat rychlý spád. S ohledem na rapidně se zhoršující situaci u Debalceve narůstá tragikomičnost ukrajinského Kocourkova. Ukrajinské ministerstvo obrany na své mapě z 15. 2. stále nepřipouští existenci debalcevského "kotle". Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (hlavní ukrajinský zdroj západních médií) na svém oficiálním twitterovém účtu i v tento den popírá samotné obklíčení města Debalceve. Aby se o pár hodin později západním světem roznesla "šokující" zpráva: zlí povstalci odmítli vpustit do (dle Kyjeva neobklíčeného) Debalceva monitorující tým pozorovatelů z OBSE. Zpráva o události od ČTK zde. Západní média si na druhé straně všímají prohlášení povstalců, že debalcevský kotel je uvnitř povstaleckých území a proto se na něj nevztahují mírové dohody z Minsku. Ty prý hovoří o ukončení bojů na "linii fronty", tedy na hranicích povstaleckých a ukrajinských území. Viz zpráva agentury Reuters.

Stranou nezůstávají ani česká média, zde pro zajímavost Hospodářské noviny: Separatisté stále ostřelují Debalceve. Minské dohody se ho prý netýkají.

Kyjev pokračuje ve své tragikomičnosti. Porošenko prohlašuje, že nevyhlásí slibované stanné právo. Přestože v místě největších střetů dál pokračují boje a Kyjevu tam hrozí další, pravděpodobně největší porážka v dosavadním konfliktu. Více info například iDnes: Pro válečný stav není důvod, pochvaluje si Kyjev dodržování příměří 

Vzpomeňme si, co o Porošenkovi prohlásil o den dříve vůdce DNR Zacharčenko...

16. únor 2015

Povstalci postupují v městě Debalcevo. Opět nabízejí ukrajinským vojákům možnost bezpečného odchodu. Kosa Nostra k situaci na bojišti v předchozím dnu, ve svodce z 15. února:
"Eduard Basurin: Frontové oddíly domobrany během dne vytlačily nepřítele z průmyslové zóny a železničního uzlu (města) Debalceva. Pod plnou kontrolou našich jednotek je oblast '8.března' v severní části města."
"Eduard Basurin: Boj se odehrává v oblasti debalcevského kotle. Pokud se jedná o narušení (příměří), je to jen v této oblasti. Tento kotel je uvnitř našeho území za přední linií. Pokud (ukrajinští vojáci) vyjdou beze zbraní, propustíme je."
16. únor zaznamenal rozhodující boje v debalcevském kotli. Povstalecké jednotky postupovaly ve městě Debalceve a zároveň co nejtěsněji utahovaly samotný kotel. Západní média ten den mlčela, očekávaje brzký výsledek kampaně. Klidnou hladinu zpravodajství o Ukrajině rozvířily pouze tři nejasné americké satelitní snímky, které prý ukazují "množství dělostřeleckých a raketových systémů ruské armády" v okolí města Debalceve. Na snímcích přitom není vůbec poznat, zda se opravdu jedná o uvedené systémy (ať už ukrajinské nebo povstalecké) či jen o krátery po dopadu granátů.

Vzhledem k tomu, že bystří Američané a jejich satelity nejsou schopné zaznamenat ani údajnou invazi 15 km dlouhé kolony "ruské techniky", lze tyto snímky označit jako další součást americké propagandy, která má postrašit důvěřivé občany Západu a "osvětlit" jim důvody rychle se blížící porážky u Debalceve.

Mezitím vůdce DNR Zacharčenko bojuje v čele povstaleckých jednotek obou republik při obsazování města Debalceve. Zajatým ukrajinským vojákům opakuje, že je jejich prezident zradil, že jsou pro něj jen kus masa; v Minsku prý Porošenko odmítl návrh na jejich bezpečný odchod s tím, že žádný kotel u Debalceva neexistuje.



17. únor 2015

Tento den se nesl ve znamení dokončujících operací povstalců v debalcevském kotli. Dobrovolnickému praporu "Přizrak" se vzdaly první desítky ukrajinských vojáků.



Kyjev zprávu o zajetí odmítl a označil ji za snahu "vyvolat paniku mezi příslušníky ukrajinských bezpečnostních složek".

Během dne při operacích v Debalceve byl střepinou granátu zraněn i vůdce DNR Alexandr Zacharčenko. Jeho jednotky však nadále pokračovaly v úspěšném dobývání města.

18. únor 2015

Konec bitvy o Debalceve. Kyjev popírá prohru do poslední chvíle. Debakl se snaží zamaskovat lží o organizovaném a plánovaném stahování vojsk.

Jinými slovy, Kyjev dál podvádí obyčejné Ukrajince a příbuzné deklasovaných vojáků. Kyjevské vedení ví, že žádný ukrajinský voják se nedostane z kotle ven bez boje nebo bez odevzdání se do rukou povstalců. Nabídku bezpečného stažení ukrajinských sil odmítl Porošenko už před šesti dny, na jednáních v Minsku. Ani tento den Porošenko nevydal svým vojákům rozkaz vzdát se a odejít z kotle bezpečně "zeleným koridorem", jak už několik dnů navrhuje velení povstalců. Namísto bezpečného odchodu nechává Kyjev v debalcevském kotli stovky ukrajinských vojáků napospas svému osudu, zatímco Ukrajincům tvrdí, že se organizovaně stahují.

Lhaní v přímém přenosu dokumentuje jednak odkazovaný článek z Novinek, jednak text na serveru iDnes.

Lhaní Kyjeva v den prohry, dokumentované na Novinkách:
"Velení armády ještě ráno (18. 2.) uvádělo, že boje (v Debalceve) pokračují. Připustilo však, že vzbouřenci pronikli do centra města..."

"Ukrajinští vojáci se (podle Kyjeva) z města stahují do Artěmivsku po klíčové silnici, která jej spojuje s Debalcevem. Ještě ve středu (18. 2.) ráno přitom (ukrajinský analytik) Tymčuk uváděl, že tuto spojnici kontrolují povstalci..."

Lhaní Kyjeva v den prohry, dokumentované na iDnes:
"Kamarádi, kteří se chtěli probít z obklíčení, leží mrtví na zničených bojových vozidlech nebo prostě na ulici,“ oznámila agentuře Unian telefonicky z Debalceve ukrajinská dobrovolnice Inna. Přesný počet mrtvých podle ní nikdo nezná, pravděpodobně se však vyšplhá na stovky. Vládní jednotky z centra města ustoupily, očekávané armádní posily do Debalceve prý nedorazily."

"Ukrajinské jednotky dostaly rozkaz k vyklizení obklíčeného Debalceve ve středu ráno. Vojáci se podle kyjevské televize stahují po silnici do 50 kilometrů vzdáleného města Artemivska."

"Reportér agentury AP viděl na silnici z Debalceve desítky ustupujících ukrajinských vojáků, zjevně rozhořčených, že do obleženého města nedorazily posily."

"Armádní analytik Dmytro Tymčuk napsal, že vzbouřenci dostali pod kontrolu i důležitou silnici spojující Debalceve s Artemivskem."

"Ukázala se pravá tvář banditů a separatistů, které podporuje Rusko,“ prohlásil Porošenko na zasněženém letišti v Kyjevě krátce před odletem na frontovou linii na východě země (ve středu 18. 2.). Porošenko ve svém projevu před polednem uvedl, že vojáci v Debalceve dokončují organizovaný ústup."

Co dodat? Ukrajinští vojáci se organizovaně stahují z Debalceve, kam prý nedorazily žádné posily. Proč nedorazily? Luštili zrovna křížovky nebo měli povstalci pravdu s obklíčením? Ukrajinští vojáci, kteří se prý organizovaně stahují po silnici z Debalceve do Artemivska, která je shodou okolností pod kontrolou povstalců, jsou podle ukrajinské dobrovolnice mrtví. Kde je tedy pravda? Organizovaně se stahují nebo se bezúspěšně snaží probojovat z obklíčení, jak tvrdí ukrajinská dobrovolnice a také povstalci?

Porošenkovi nezbývá než dodat, že za všechno můžou zlí separatisté a zlé Rusko. Kyjevské vedení je v tom přeci úplně nevinně. Vždycky mu šlo jen o bezpečí svých vojáků.

Smutný ukrajinský Kocourkov v přímém přenosu...

Resumé debalcevské porážky

Už 14. ledna, tedy více než měsíc před pádem Debalceva, hlásí povstalci ofenzivu a první vesnice, ze kterých vytlačili ukrajinské ozbrojené síly. Dva dny později přichází varování, že bude Debalcevo obklíčené. Kyjev 22. ledna ztrácí doněcké letiště, a ukazuje se, že vědomě obelhával Ukrajince. Dne 24. ledna varují povstalci, že se debalcevská kapsa změní v druhý Ilovajsk. O den později mluví povstalci poprvé o "debalcevském kotli". Následující den konkretizuje Eduard Basurin prvořadý cíl povstalců - vytlačit Ukrajince z debalcevské kapsy a srovnat frontovou linii. Kyjev přesto nijak nereaguje. Pouze pokračuje v obelhávání Ukrajinců i svých vojáků.

29. ledna hlásí povstalci dobytí části města Debalceve. O den později se konečně probouzí i český mainstream a přináší informaci o obklíčení ukrajinských vojáků u Debalceve. Ten samý den vyzývá vůdce povstalců ukrajinské vojáky, aby složili zbraně a v bezpečí odešli. Kyjev smír odmítá a blížící se katastrofu dál zatvrzele popírá. Debalcevský kotel je 9. února zcela obklíčen. Místo starostí o vlastní vojáky se snaží Kyjev odpoutat pozornost další lží o údajné invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Dva dny poté probíhají v Minsku rozhovory o příměří; dohoda je nakonec uzavřena. Porošenko odmítl problém Debalceve v Minsku řešit, i přes výzvu Putina. Místo toho vyhrožuje 14. února stanným právem. Přestože boje v Debalcevu sílí, Kyjev od stanného práva upouští a pochvaluje si údajný "klid" na frontě. O tři dny později je po všem, ukrajinské síly se vzdávají. Kyjev svým občanům i vojákům do poslední chvíle lže.

Svým občanům lže také většina západních politiků, západních médií, pro-západních publicistů a pro-západních analytiků. Ukrajinské síly jsou heroizovány, povstalci démonizováni. Slavná vítězství ve prospěch Kyjeva se však nekonají a západní občan je zmaten. Neúspěchy Kyjeva se tradičně svalí na nikým nezdokumentovanou "invazi ruské armády", a propagandistická mašinérie pokračuje dál.

Žádný strach. Západní propagandou nic neotřese.

V přímém přenosu jsme mohli už potřetí sledovat obrovský debakl Kyjeva na východoukrajinské frontě. Už potřetí jsme mohli sledovat patologické lhaní Kyjeva (nejen) vlastním občanům, kombinované se zcela vědomou zradou vlastních vojáků. Nic z toho samozřejmě nemůže zpochybnit důvěryhodnost kyjevského vedení v očích západních médií, západních politiků, pro-západních publicistů a pro-západních analytiků. Můžeme očekávat další slavná vítězství ukrajinské armády, další ruské divize drancující východ Ukrajiny, další vrahy z Wall streetu... Pardon, z Kremlu.

Pravda a láska musí přece zvítězit nad lží a nenávistí. Ale kolik hanby, krve a peněz to ještě bude Ukrajince stát?