úterý 9. září 2014

6,6 mil. euro z veřejných peněz pro novou budovu Wiesenthalova institutu – řečníci varují před údajně rostoucím antisemitismem

Foto: Wiener Wiesenthal-Institut
V pondělí byly v jádru Vídně zahájeny stavební práce na novém sídle Wiesenthalova institutu, které mají být dokončeny v roce 2015. Rakouský stát a město Vídeň na projekt přispělo dohromady částkou 6,6 miliónu euro. Při příležitosti symbolického položení základního kamene při renovačních pracích proběhl slavnostní akt, kterého se zúčastnili zástupci vídeňské židovské obce, zástupci Vídně (ovládané koalicí sociálních demokratů a Zelených), dcera kontroverzní postavy Simona Wiesenthala, Paulinka Kreisbergová a sociálnědemokratičtí politikové. Prezident židovské obce Oskar Deutsch řekl, že je to pro něj „radostný den“ a oznámil svůj úmysl, aby se Vídeň stala na evropské půdě vedoucím místem v oblasti „studie holocaustu“. To je podle něj důležité právě proto, že na celém světě roste antisemitismus. Z toho důvodu je podle Deutsche nutné vytvořit ve Vídni odpovídající „protipól“ proti tomuto trendu. Podle přítomného zástupce Wiesenthalova institutu se musí politika a civilní společnost postarat o to, aby se vystupovalo proti „tradiční, ale také proti nové protižidovské islámské nenávisti“. V podobném duchu pronesl svá slova i sociálnědemokratický kancléř Werner Faymann. Podle něj pouze historické zpracování společně s pozitivním sociálním a hospodářským rozvojem společnosti mohou vzít živnou půdu „nacionalistům“ a „kazatelům nenávisti“. Sociálnědemokratický městský rada Mailath-Pokorny ve svém projevu hovořil o „historickém, morálním a politickém závazku“ historického zpracování „šoah“. Bývalý prezident vídeňské židovské obce, Ariel Muzicant, požadoval ve své řeči, aby stát zavedl ostřejší zákony a tresty za „podporu islamismu“.

Rakušané se v internetových komentářích v reakci na tuto událost kriticky vyjadřují, zda židovská obec neargumentuje údajně rostoucím antisemitismem právě proto, aby na sebe upozornila a zároveň odůvodnila veřejné výdaje na tento projekt. Mnozí jsou toho názoru, že mezi "historickým" a "islámským antisemitismem" nelze činit rovnítko. Jiní se zajímají o vlastnické a nájemnické poměry mezi židovskou obcí a Wiesenthalovým institutem. Bývalý prezident židovské obce Muzicant je úspěšným realitním makléřem. (-lb-)