pondělí 5. května 2014

Upálení v Oděse, Člověk v tísni a Natálka – status rovnoprávného člověka jen někomu a jen někdy

Zatímco uvnitř umírají lidé, před hořící budovou panuje dobrá a veselá nálada. V 16. minutě autor videa s úsměvem poznamenává: „Nikde není nikdo, kdo by jim šel pomoct. Policie stojí u autobusů, ve kterých byl přivezen Pravý sektor..." Posléze sranda končí. Na zemi jsou mrtví a zranění. Z oken volají vyděšené dívky, které ČT divákům líčila jako „velení pro-ruských sil". 
Radim Jičínský
Foto: RT.com
V ukrajinské Oděse, ruském městě založeném před více než dvěma sty lety carevnou Kateřinou II., upálili radikálové přes třicet lidí, "pro-ruských aktivistů", řečeno slovy našich médií. V lepším případě tichá ignorace celého incidentu, v horším případě trapné, cynické a hlavně lživé informování jasně dokazují, že pro Českou televizi, pro-západní média, pro-západní politiky, pro-západní NGOisty a pro-západní "humanisty a pravdoláskaře" jsou humanita, svoboda, demokracie, pravda a "láska" jen prázdnými pojmy, využívanými pouze pro jejich komerční nebo pseudo-moralistický význam.

Zatímco i silně anti-ruská MF DNES  už pár hodin po tragédii ve svém online zpravodajství z Oděsy informovala, že podle různých zdrojů oheň skutečně zapálili členové Pravého sektoru, a přestože se ten samý večer objevila na internetu videa, jak radikálové hází na budovu Molotovovy koktejly, moderátoři České televize ještě druhý den dopoledne demagogicky opakovali, že "zprávy o příčinách požáru se různí". 24 hodin po tragédii ji ČT cynicky a zcela manipulativně popsala v hlavních zprávách nic neříkající větou "boje v Oděse nepřežily čtyři desítky lidí". Trapnost celé veřejnoprávní "profesionality" dokládá šot, ve kterém zpravodajka ČT informuje, že "budovu odborů zachvátily plameny, uvnitř se zabarikádovalo velení pro-ruských sil", zatímco na souběžně vysílaných záběrech se zrovna snažila mladší žena dostat z hořícího pekla.

K upálení tolika Evropanů šovinistickými radikály se však vůbec nevyjádřily (do 4. května, dva dny po tragédii) jindy aktivní NGOistické organizace Člověk v tísni a Romea. U celé této trojice se jedná o jeden z nejzřetelnějších důkazů pokrytectví.

Není to totiž tak dávno, co Česká televize intenzivně řešila vhození zápalných lahví do objektu nezákonně okupovaného Romy, v němž sice nikdo nezahynul, ale malá dívka při útoku utrpěla popáleniny. Hodiny a hodiny mravokárství střídaly hodiny a hodiny živých přenosů ze soudní síně s obžalovanými. Člověk v tísni i Romea nezůstávaly pozadu. Realizace desítek projektů pro základní až vysoké školy, rozhořčené apelace na politiky, hrozby zvednutých ukazováčků vůči etnickým Čechům, tuny textů o toleranci, potírání xenofobie, mezilidském soužití. Přes třicet upálených rusko-jazyčných občanů ukrajinskými radikálními šovinisty? Ani řádka; v případě České televize jen demagogie, zamlžování faktů a svádění viny na Rusko.

Kdyby upálenými byli Romové nebo Židé, ale i pro-američtí ukrajinští šovinisté, a útočníky pro-ruští aktivisté, bylo by hned vidět pilné hemžení žurnalistů, politiků a "lidsko-právních" aktivistů. Putinovi by se nasazovala oprátka, na Rusko by se valily ty nejpřísnější sankce. A stejně jako v případě Natalie z Vítkova bychom na České televizi v přímém přenosu sledovali hodiny a hodiny moralizování, odsuzování, apelování a potírání. Člověk v tísni by nás zaplavoval novými projekty na "pomoc Ukrajině" a Romea nás oblažila tunami textů o toleranci, potírání xenofobie a mezilidském soužití. Stačilo sledovat její aktivitu, když se nedávno vyrojily zprávy o údajných pogromech na Romy v pro-ruském Slavjansku.

Česká vláda a EU dotovaly projekty ROMEA
v letech 2005-2013 částkou více než 46 mil. Kč.
Inu, žijeme ve světě, ve kterém život jednoho člověka nemá stejnou cenu jako život druhého člověka. Žijeme ve světě, ve kterém tuto nerovnoprávnost šíří právě ti, kteří si hrají na nejzavilejší "humanisty" a "rovnostáře". Proč? Protože tato nerovnoprávnost je nedílnou součástí zahraniční politiky administrace ve Washingtonu a navíc – i skvělý byznys.

Samozřejmě, porovnat informování ze současné Ukrajiny s informováním z dob EuroMaidanu by také splnilo účel argumentace. Mimochodem, kolik letadel vypravíte pro přeživší v Oděse, pane Zaorálku?

PS: Útočení na budovu je dle ČT obranou a ukrývání v budově útokem. Zde jsou tedy videa o tom, jak se slovy České televize "stoupenci jednotné Ukrajiny bránili útočícím pro-ruským radikálům". První video je výřezem z nesestříhaného druhého videa, ve kterém mimo jiné můžeme vidět šovinisty házející "molotovy" na člověka na římse budovy, který se tam snažil ukrýt před ohněm. Dlouhotrvající postávání desítek ozbrojených radikálů přímo před budovou odborů také dokazuje, jak "děsivě" na ně pro-ruské síly "útočily". Hantýrkou ČT: Nažhavení bránící se radikálové se chtěli evidentně ubránit až dovnitř budovy, kde by tak dlouho všechny bránili, až by je do posledního ubránili...


Zatímco uvnitř umírají lidé, před budovou panuje dobrá a veselá nálada. V 16. minutě autor videa s úsměvem poznamenává: "Nikde není nikdo, kdo by jim šel pomoct. Policie stojí u autobusů, ve kterých byl přivezen Pravý sektor..." Vzápětí už sranda končí. Na zemi jsou mrtví a zranění. Z oken volají vyděšené dívky, které ČT divákům líčila jako "ruské velení separatistů".



Třetí video zachycuje, jak se dělá v živém přenosu propaganda pro ČT (a další západní média): Střílející pro-kyjevský aktivista z prvního videa informuje do telefonu, že zatímco on a jeho soukmenovci jsou prý neozbrojeni, útočí na ně ozbrojení Rusové a dokonce on sám už má zraněnou nohu. Má ještě vůbec ČT morální právo chtít na lidech platit poplatky? Za co?