pátek 9. května 2014

Reakce na tragédii v Oděse: Vraždili byste Slováky za jejich touhu po federalizaci?

Radim Jičínský 
Foto: RT.com
V jihoukrajinské Oděse upálili šovinisté přes 30 rusko-jazyčných Ukrajinců, etnických Evropanů. Dost veliký šok pro člověka, který vnímá Evropu jako jednu velkou rodinu navzájem si příbuzných národů, které trápí shodné problémy a které mají shodná přání ohledně budoucnosti. Upálení v Oděse se měli totiž provinit pouze tím, že se v nové americké kolonii veřejně přiznali ke svému jazyku, své kultuře, svému původu a touze po vlastní samosprávě.

Mnoho lidí si stále neuvědomuje obludný rozměr této tragédie. Osobně si neumím představit, že bych na jaře 1990 s řetězy, zápalnými lahvemi a chutí zabíjet, naháněl po Bratislavě bratrské Slováky jen pro jejich odlišný pohled na státní uspořádání ČSSR. Následná federalizace, o které agresivní šovinisté nechtějí na Ukrajině ani slyšet a vraždí kvůli tomu své etnicky nejbližší spoluobčany, předešla zbytečným česko-slovenským konfliktům.

A co kdybychom hypoteticky žili v ČSR s prvorepublikovými hranicemi i v roce 2014? Neumím a ani si nechci představit, že bych s řetězi, zápalnými lahvemi a chutí zabíjet, naháněl po Užhorodě zakarpatské Ukrajince, kteří by se jazykem, kulturou i svým původem přihlásili k Ukrajině a západním Ukrajincům a žádali by přehodnocení jejich politického statusu v rámci jednoho státu, s jehož geopolitickým směřováním by už nesouhlasili.

To, co se 2. května 2014 stalo v Oděse, byl útok šovinistické lůzy na etnické Evropany. Nic víc, nic míň. Vše ostatní je jen propagandistický nebo politický balast. Co k tomu dodat? Denně slyšíme od určitých kruhů o tom, jak etnické Evropany ohrožují "islamistické hordy" či "africká imigrace". Omyl. Původní Evropany ohrožují evropští šovinisté. Bezmyšlenkovitá tupá lůza, mnohem agresivnější a mnohem primitivnější než ty nejagresivnější a nejprimitivnější imigrantské bojůvky na západo-evropských předměstích.