středa 5. března 2014

Hitler bude mít brzy kulaté jubileum a nad jeho rodným domem visí stále otazník

České děti oslavují narozeniny Adolfa Hitlera – na shromáždění, které dne
20. dubna 1943 pořádalo v Českých Budějovicích Kuratorium pro výchovu
mládeže v Čechách a na Moravě. (Foto: Archiv Lukáše Beera)
Zanedlouho – 20. dubna – uplyne 125 let od narození Adolfa Hitlera – a v hornorakouském městě Braunau doposud není rozhodnuto o tom, jak má být s jeho rodným domem naloženo. Existuje několik návrhů na využití těchto prostranství, ale zatím se nedospělo k jednotnému závěru. (O jednom z návrhů – vyhození budovy do povětří – NÁŠ SMĚR informoval.) „Kdy k nějakému rozhodnutí skutečně dojde, se beztak nedá předpovídat. Přitom na 20. dubna připadne 125. výročí Hitlerova narození. A že pak kolem tématu rodného domu bude rozruch, se rozumí samo sebou“, komentuje to dnešní vydání rakouského deníku Die Presse.

Budova je od podzimu 2011 prázdná, poté co se z ní vystěhovala jedna sociální organizace. Nyní existují údajně dva koncepty – jedním z nich je myšlenka zřízení „Domu odpovědnosti“, na kterém by se podílely i zahraniční osobnosti, instituce a nevládní organizace. Byla shromážděna zvláštní petice „prominentních osobností“, které tento nápad podporují – mezi nimi bývalý rakouský sociálnědemokratický kancléř Alfred Gusenbauer a vídeňský vrchní rabín.

Naproti tomu stojí myšlenka zřízení lidové školy pro vzdělávání dospělých a sídla sociální organizace. Před několika měsíci dokonce padl návrh starosty města, který chtěl z domu učinit běžný obytný dům. A v roce 2012 se přes sdělovací prostředky ozval poslanec ruské Dumy, Franz Adamovič-Klincevič s vážně míněným návrhem, že shromáždí 2 milióny Eur, dům si koupí a pak jej nechá srovnat se zemí – tento návrh tehdy nenašel mnoho přívrženců, připomíná dnes Die Presse. Dům se mimochodem nachází ve vlastnictví jisté ženy, která ho v současnosti pronajímá rakouskému ministerstvu vnitra. Dle vlastních rešerší jmenovaného listu však vše napovídá tomu, že favorizována bude přeci jen myšlenka zřízení lidové školy a prostoru pro sociální organizaci „Volkshilfe“. (-lb-)