sobota 15. února 2014

Čeští hoteliéři zváni na letošní Sudetoněmecký den v červnu

Ve dnech 7. a 8. června 2014 proběhne pod heslem „Rozumět dějinám – Tvořit budoucnost“ v Augsburgu již další, tentokráte 65. Sudetoněmecký den. Pořadatelé již nyní vyzývají k hojné účasti i na české straně hranic. Hledají se nejen doboví němečtí svědci, kteří se v roce 1950 zúčastnili prvního setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Kemptenu, ale také je poskytována nabídka všem mladým lidem, kteří hledají stopy svých rodinných předků: „Touha dozvědět se něco o vlasti a osudu svých předků, o dějinách, kultuře a o lidových tradicích u mladší generace sudetoněmeckého původu stejně jako u české mládeže neustále narůstá. Rozsáhlá nabídka na Sudetoněmeckém dni může pomoci najít ospovědi na tyto otázky. Zjišťování rodokmenů a pátrání po rodinných příslušnících, podpořené prezentací českých archivů na internetu, umožňuje hledání kořenů v Čechách, na Moravě a v sudetském Slezsku. Četní experti budou o svatodušním víkendu informovat a radit při virtuálním hledání stop“, informuje aktuální vydání Sudetenpost.

Sdružení také zve hoteliéry a činitele v oblasti cestovního ruchu a kulturní nabídky – „zvláště v České republice“ – stejně jako různá partnerská města, aby se se svými přeshraničními nabídkami z oblasti cestovního ruchu a kultury neváhali prezentovat na Sudetoněmeckém dni. „Sudetští Němci jsou vyzváni, aby u svých partnerech v České republice agitovali pro aktivní účast na Sudetoněmeckém dni. Krajanské sdružení poskytuje zadarmo vhodné výstavní prostory.

Loňského Sudetoněmeckého dne se zúčastnil i nakladatel Pavel Kamas a za Náš směr Lukáš Beer. Účast Pavla Kamase vyvolala tehdy podle dostupných a interních informací intervenci českého ministerstva vnitra u vedení sudetoněmecké organizace, načež pořadatel jeho přednášku uspořádal „pro uzavřenou společnost“. Jeho vystoupení bylo přitom přijato s mimořádným ohlasem a neobvyklý zákrok v podobě umístění „ordnerů“ před přednáškovým sálem vyvolal mezi přítomnými rozruch a znechucení. Jak poznamenal jeden z přítomných, kteří se stejně jako tisíce dalších shromáždili v hlavní výstavištní hale na podvečerním pohoštění: „Lidé tu nemluví o ničem jiném.“ Skutečně se za celou dosavadní historii konání Sudetoněmeckého dne nic podobného nepřihodilo, řekl příslušný pořadatel, který organizoval pozvání Pavla Kamase do Německa. (-lb-)