pátek 13. prosince 2013

Text, kterým anglický král oznámil vyhlášení války Německu, vznikal již týden před 1. zářím 1939

Související text: 100 dokumentů o vzniku války
Anglický král Jiří VI. pronesl 3. 9. 1939 svůj projev o vyhláše-
ní války Německé říši.
Známý projev anglického krále Jiřího VI., ve kterém svému národu dne 3. září 1939 oznámil vyhlášení války Německé říši („The King‘s Speech“), byl ve skutečnosti sepsán již týden před tím, než německá vojska překročila polské hranice. Bylo to odhaleno teprve nedávno - totiž když na aukci pořádané světoznámou společností Sotheby‘s byl nabízen dobový návrh textu tohoto slavného projevu, který psal dějiny. Dokument původně pochází z vlastnictví autora návrhu, jímž byl vysoce postavený úředník Harold Vale Rhodes. Tento muž hrál důležitou roli při založení britského „ministerstva informací“ na počátku Druhé světové války, zodpovídajícího za propagandu. Text návrhu projevu byl napsán 25. srpna 1939, tedy dva dny po zveřejnění dohody Molotov-Ribbentrop. A dle informací londýnského deníku Daily Mail mají dokonce existovat ještě další návrhy „válečného projevu“ anglického krále.

Přesně před třemi lety, v prosinci 2010, bylo uvedeno do kin britsko-australsko-americké drama Králova řeč „natočené na podkladě skutečných událostí“, které bylo nominováno na dvanáct Oscarů. Ve filmu je situace ovšem líčena v rozsporu s historickými fakty tak, že královi prý zbývalo na sepsání slavného projevu o vyhlášení války pouze málo času.

Dr. Gabriel Heaton ze společnosti Sotheby‘s řekl, že tento fascinující dokument, jehož vyhlašovací cena činila čtyři tisíce liber, je mj. zajímavý také tím, že byl „napsán ještě před vpádem do Polska, v době, kdy bylo jasné, že se dáme směrem k válce s Německem“. Historik londýnského „Imperial War Museum“, Nigel Steel, se sice viditelně pokoušel význam nálezu snižovat, přesto však vyvolala skutečnost, že již týden před vypuknutím německo-polských hraničních konfliktů byl napsán podrobný králův projev o vyhlášení války. Protože tyto příhraniční konflikty a následující vpád Němců do Polska byly označovany na oficiání důvod rozpoutání Druhé světové války. Historikové vycházeli právě u období bezprostředně před vypuknutím války doposud z vážně míněných mírových rozhovorů a iniciativ. Tento dokument byl v Londýně prodán 10. prosince. (-lb-)