úterý 30. července 2013

Kauza „Hitlerovy projevy“ – nakladatel chce do vězení spolu s knihkupci

Tisková zpráva vydavatelství guidemedia etc 
Brno, 30. července 2013 – Jak informovaly sdělovací prostředky, byl nakladatel Pavel Kamas spolu s autorem předmluvy a komentářů v knize Adolf Hitler: PROJEVY Lukášem Beerem obviněn z popírání nacistického genocidia. Šéf nakladatelství se hodlá bránit všemi prostředky. Podnikl také již jistá „protiopatření“, která mají podle něj nastavit českému právu jako celku odpovídající zrcadlo.

Kamas: „Celé obvinění je nesmyslné. Kniha neobsahuje žádné napadnutelné pasáže. Beerovy texty jsou vysoce odborné, naprosto neutrální, v předmluvě pak vysloveně distanční. Co se týká samotných projevů německého Vůdce, mluví se v knize neustále o míru, spravedlnosti mezi národy, právu všech národů na život a o férovém mezinárodním obchodě. Dovedeno ad absurdum: Kdybychom zaměnili v knize uvedené německé reálie třeba za indické, může čtenář, až na některé pasáže, lehce nabýt dojmu, že autorem projevu je Mahátma Gándhí a nikoli Adolf Hitler. Co je na tom trestného?“, ptá se Kamas.

V policejním obvinění stojí, že se Kamas dopustil trestného činu tím, že zajistil distribuci této knihy. „Podle této logiky by měla být obviněna i internetová knihkupectví knihy.ABZ.cz a dobre-knihy.cz, které naši knihu rovněž nabízí“, uvádí Kamas s poukazem na chystaná protiopatření, na kterých již se svými právniky pracuje. Podle něj se zmíněná knihkupectví dopouští stejného přečinu formou spolupachatelství.

Dnes také podal trestní oznámení na spisovatele Jiřího Vacka a Jiřího Krutinu pro podezření z trestného činu hanobení národa a podněcování k nenávisti. Ve své knize "Němci" o rozsahu 140 stran tito autoři podle Kamase skutečně prokazatelně otevřeně hanobí národ (německý) tím, že jej ve svém díle kolektivně a bez rozdílu označují za „ne-lidi“, „zrůdy“ a „zvířata“.

V souvislosti s plošným stažením všech knih nakladatelství guidemedia etc z prodejních sítí na Slovensku, dnes nakladatel u prokuratury v Bratislavě podal trestní oznámení i na slovenské knihkupectví Panta Rhei, které Vackovu knihu „Němci“ na Slovensku distribuuje. „Když máme být my za kvalitní historický dokument označováni za jakési extremisty, nechť tedy slovenská Policie prověří, jak je možné, že knihkupectví distribuuje knihu, ve které se nejodpornějším způsobem otevřeně hanobí národ“, zdůvodňuje Kamas svůj svérázný postup.

„Pokud mám za naši knihu být odsouzen, budiž. Ale na cele chci sedět s Vackem, Krutinou a knihkupci, kteří jejich štvavý pamflet prodávají“, uzavřel Kamas.