pondělí 25. února 2013

Aktualizováno: Majitelé brněnského nakladatelství předvoláni na kriminální policii kvůli vydání publikace „Hitlerovy projevy“

Tomáš Pecina: "Komu svědčí autorská práva k Hitlerovým projevům?"
Majitelé brněnského nakladatelství guidemedia.cz Pavel Kamas a Lukáš Novák održeli v uplynulých dvou dnech od Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, Služby kriminální policie a vyšetřování výzvu k podání vysvětlení ohledně vydání a prodeje knižní publikace Adolf Hitler: Projevy. Termín k podání vysvětlení byl stanoven na 6. březen 2013. Bližší podrobnosti nejsou doposud známy. O dalším vývoji této záležitosti bude Náš směr aktuálně informovat. Kniha Adolf Hitler: Projevy byla vydána počátkem prosince loňského roku a její prodej je v České republice doposud poskytován pouze přes internetový obchod. Portál iDNES.cz loni při příležitosti vydání tohoto titulu napsal, že „na Hitlerovy projevy stejně jako na jeho knihy vlastní autorská práva spolková země Bavorsko, kde je spravuje tamní ministerstvo financí“ a že nejmenovaná pracovnice jeho právního oddělení uvedla, že úřad chce výbor nejprve prozkoumat, než se rozhodne, zda proti němu učiní nějaké kroky. „Předpokládám ale, že Bavorsko proti tomu něco podniknout může", poznamenala tehdy tato pracovnice dle portálu iDNES.cz. Redakce citovaného zpravodajského portálu ovšem také oslovila několik právníků, žádný se však nechtěl vyjádřit k tomu, zda vydavatel Pavel Kamas mohl porušit zákon.

Komu svědčí autorská práva k Hitlerovým projevům?

Tomáš Pecina se aktuálně na svém blogu zabývá otázkou, zda policejní popotahování majitelů vydavatelství kvůli vydání sbírky Hitlerových projevů bude pojato jako podpora a propagace zakázaného hnutí, nebo zda se bude jednat o otázku porušení autorských práv, na něž si činí nárok Svobodný stát Bavorsko. "Tato druhá možnost je právně zajímavější", poznamenává Pecina a po krátké analýze ve svém komentáři uzavírá: "Není divu, že je Bavorsko při uplatňování svých domnělých práv k Hitlerovým dílům tak zdrženlivé a např. v USA se s nárokem jít k soudu neodvážilo." (Celý článek Tomáše Peciny ZDE.)  (-lb-)